HAKU


 


Ainolan keittiö

Kun Aino Sibelius oli mennyt Jannensa kanssa naimisiin 1892, hänen kerrotaan kysyneen mieheltään ateriatoiveita. Vastaus oli: "Shampanjaa ja ostereita!"
Ainolan päivittäinen menu poikkesi tästä suuresti. Arkena tarjottiin usein puuroa, keitettyjä perunoita ja sianlihakastiketta. Yleinen pyhäruoka oli vasikanpaisti ja vihreät herneet. Aino Sibelius hoiti aterioiden suunnittelun, mutta varsinaisen työn hän jätti Helmi Vainikaiselle.

Sibeliuksen puuhailut keittiössä rajoittuivat lähinnä siihen, että hän halusi sekoittaa itse salaattikastikkeen arvovieraille ja silloin, kun Ainolassa tarjottiin lintupaistia ja vihreää salaattia.

Unohtumaton hetki keittiössä koettiin säveltäjän 80-vuotisjuhlien jälkeen 1945, kun juhlapukuinen päivänsankari astui huumorimielessä hellan viereen jaloissaan Nokian antama lahja. Nykyisin matkapuhelimista tunnettu firma oli lahjoittanut säveltäjälle silloisen menestystuotteensa, kumisaappaat.

Sibeliuksen elinaikana vesi haettiin rattailla Ainolan kaivoista suuressa tammitynnyrissä, josta sitä sitten annosteltiin keittiön saaviin. Vesijohdot asennettiin 1960-luvulla. Säveltäjä ei ollut halunnut kotinsa rauhaan vesijohtojen kohinaa.

Ainolan nykyinen keittiö on 1920-luvun puolivälin remontin jälkeisessä asussa. Tilaa hallitsee kookas puulämmitteinen, leivinuunilla varustettu hella. Siinä tehtiin ateroiden ohella leivät, kakut ja kuuluisat Hellun piparkakut.

Ainolan keittiön esineistöä

Hellalla näkyy vohveli- ja grillausrauta. Munkkipannulle oli käyttöä varsinkin vappuna, jolloin talossa tehtiin aina myös simaa. Hyllyyn on kiinnitetty omenapora, jonka Sibelius toi tuliaisina Yhdysvalloista vuonna 1914. 

Hellan yläpuolella oikealla on luukulla varustettu tila, jonka hyllyllä pystyi kuumentamaan annoksia ja pitämään niitä lämpiminä.

Keittiön kaapissa lasin takana on mm. Heidi Blomstedtin tekemää keramiikkaa. Keittiössä on säilytetty myös suuret maitokannut, joissa on kaiverrettuna nimi "Sibelius". Niillä haettiin maito Waseniuksen talosta. Waseniusten maitoa kului Ainolassa laskujen mukaan parhaimmillaan 250 litraa kuukaudessa.