HAKU


 


Ainolan kirjasto

     

Ainolan lastenhuone muutettiin kirjastoksi 1935, kun viimeinenkin tytär oli avioitunut ja muuttanut pois kotoa. Täydellisen remontin ja kalustuksen uusimisen suunnitteli nuorimman tyttären Heidin aviomies, arkkitehti Aulis Blomstedt (katso myös Asuinrakennuksen kunnostus ja lisärakentaminen 1911-1935)

Ruokasalista sisään tultaessa vasemmalla on Sibeliuksen sikarinpolttonurkkaus, jossa hän vanhoilla päivillään kuunteli radiosta ja levyiltä sävellyksiään. 

Oikealla taas on Sibeliuksen nojatuoli, joka tuotiin Kammiokadulta 1940-luvulla. Sen vieressä seisova levysoitinkaappi on Pohjoismaiden Sähkö Oy:n lahja, ja radio-levysoittimen säveltäjä sai Philipsiltä 50-luvun alussa.

Säveltäjä vieroksui aluksi radiota äänentoiston kehnouden vuoksi, mutta muutti 1930-luvun kuluessa mieltään. "Radio ja äänilevyt levittävät musiikin tuntemusta ennen aavistamattomassa mitassa, toimien siten yleisen tason kohottajina", säveltäjä sanoi sihteerilleen 1940-luvulla. 


Jean Sibelius vastaanottaa Philipsin radio-levysoitinyhdistelmän 1951 Ainolassa.

Taaempana huoneessa on kristallilasilla varustettu tupakkapöytä ja N. Boman Oy:n tekemät nojatuolit. Kirjaston muut nojatuolit sekä pikkupöydät ovat Kammiokadun asunnosta.

Vasemmalla olevan uunin päällä on kuvanveistäjä G. Nyholmin kipsiveistos Sibeliuksen nuorimmasta tyttärestä Heidistä. 

Muuten vasemman seinän peittää valtava hyllykkö, johon Sibeliukset saivat vihdoin koottua suurimman osan kirjoistaan.


 
> Ainolan kirjat
> Ainolan kirjaston taidetta