HAKU


 


Ainolan asukkaat


Margareta Jalas (1908-1988)


Jean Sibeliuksen tyttäret 1940-luvulla. Katarina Ilves (vasemmalla), Eva Paloheimo, Heidi Blomstedt, Ruth Snellman ja Margareta Jalas.

Margareta syntyi syyskuussa 1908, kun Ainolassa oli asuttu neljä vuotta. Siskoista Eva ja Ruth olivat jo koulussa Helsingissä. Ujo tyttö viihtyi parhaiten pihapiirissä pikkusiskonsa Heidin kanssa. Hän leikki myös naapuritalon Katri Waseniuksen kanssa navetassa, josta Sibeliuksillekin vietiin maitoa.

Margaretaa ja hänen pikkusiskoaan Heidiä kutsuttiin "pulmusiksi". Heille rakennettiin leikkimökki 1910-luvun alussa ja tenniskenttä nykyisen kahvio- ja lipunmyyntipisteen luokse kesällä 1928.

Margareta opiskeli pianonsoittoa sisarten tavoin, mutta valitsi pääinstrumentikseen viulun. Soittimen hän sai isältään, joka ei omaansa enää juuri käytellyt. Syksyllä 1922 Margareta aloitti koulunkäynnin Helsingissä.

15-vuotiaana Margareta ihastui ikätoveriinsa Jussi Blomstedtiin (myöhemmin Jalas), ja tämä esiteltiin Ainolassakin toukokuussa 1924, kun Margareta sai pitää suuret kutsut nuorille. Ylioppilaaksi Margareta kirjoitti 1927. Hän luki kirjoituksiin Ainolassa samaan aikaan, kun Sibelius muokkasi Myrsky -näytelmämusiikista orkesterisarjoja. Myöhemmin Margareta valmistui filosofian maisteriksi. Hän suoritti akateemisen loppututkinnon ainoana Sibeliuksen tyttäristä ja käänsi suomeksi esimerkiksi Bengt von Törnen Sibelius-kirjan.

Margareta ja Jussi menivät naimisiin elokuussa 1929. Myös Margaretan yhteys Ainolaan säilyi kiinteänä. Perhe asui Helsingissä, ja Margareta työskenteli Sibelius-Akatemian kanslistina. Ainolassa vierailtiin myös sen vuoksi, että kapellimestari Jussi Jalas kysyi usein ohjeita appiukoltaan ennen tämän sävellysten johtamista.

Margareta oli Ainolassa muutamia päiviä ennen säveltäjän kuolemaa, kun kurjet lensivät matalalla Ainolan yli. "Tuolta ne tulevat, ne minun nuoruuteni linnut", säveltäjä ihasteli tyttärelleen.

Lue Margareta Jalaksen muistoja Ainolasta.