HAKU
Juhani Aho

 


Juhani Aho (Brofeldt) (1861-1921)

Säveltäjä arvosti molempia Savosta tulleita kansanmiehiä Pekka Halosta ja Juhani Ahoa. Kilpailu Aino Järnefeltistä jälkimmäisen kanssa oli Sibeliusten muuttaessa Tuusulaan jo taaksejäänyttä elämää, ja ystävyyttä kirjailijan kanssa lujitti yhteinen kuuluminen Päivälehden piiriin. Ainolan muuraustyöt olivat käynnissä kesällä 1904 Ahon kirjoittaessa suorasanaisen runonsa Veljeni vierailla mailla. Sibelius sävelsi sen mieskuorolle samana vuotena. Kirjailija tarjosi syksyllä 1914 myös Karhuntappajaiset- käsikirjoitustaan ystävälleen, jotta tämä säveltäisi siitä baletin, mutta hanke kariutui. Veljeni vierailla mailla jäi Ahon ja Sibeliuksen yhteistyön ainoaksi tulokseksi.

Sibelius pukeutui aina parhaimpiinsa lähtiessään päiväkävelylle. Aho taas viihtyi kotioloissa kansanmiehen asussa. Aholan pihalla Sibeliusta häiritsi kalan haju, joten yhteiset ulkoilut unohtuivat, mutta toisaalta taiteilijat saattoivat käydä yhdessä ongella.

Yhdessä matkustettiin usein myös Helsinkiin. Näinköhän keskusteluissa sivuttiin kirjailijan Panu-teosta? Vuoden 1898 alussa Sibeliuksella oli ollut kehitteillä ohjelmallinen, neliosainen sinfoninen teos. Sen finaaliaiheen nimi oli Jorman taivas. Yhteys Ahon romaaniin tuntuu ilmeiseltä. Kirjan viimeisiltä sivuilta löytyy pitkä kalevalainen runo Jorman laulu. Sävellys ei valmistunut, mutta sen aiheita siirtyi ilmeisesti ensimmäiseen sinfoniaan.

Pekka-hevosen palvelut päättyivät 1911 Ahon perheen lähdettyä Helsinkiin. Tämä aiheutti muutoksia Ainolassa. Taloon hankittiin oma hevonen ja sille rakennettiin talli. Tonttiakin jouduttiin laajentamaan (Katso Ainolan rakennukset). Yhteys kirjailijaan ei sentään katkennut, ja Ahon teoksia luettiin innokkaasti Ainolassa (Katso Ainolan kirjaston kirjat).