HAKU


 


Ainolan asukkaat


Ruth Snellman (1894-1976)


Noin 20-vuotias Ruth äksyn Vilkku-hevosen selässä.

Ruth oli jo lähes 10-vuotias, kun perhe syksyllä 1904 muutti Ainolaan. Juuri Ruthille isä näytti myös perheen pistoolin paikan siltä varalta, että sitä tarvittaisiin säveltäjän ollessa työmatkalla. Ruth oli reipas organisaattori. Hän oli pienestä pitäen innostunut teatteriesityksistä, ja taiteilijaperheiden lapset kyhäsivätkin pian omia teatteri-iltoja esimerkiksi Aholassa.

Ruth muutti Helsinkiin Martha Tornellin luokse koulunkäynnin vuoksi 1908. Hän kävi muiden sisarusten tavoin Suomalaista yhteiskoulua, mutta vietti viikonloput ja lomat vielä vuosia Ainolassa. Elokuussa 1912 Ruth oli riemuissaan kahdestakin syystä: Ainolaan oli hankittu Vilkku-hevonen, ja isä päästi hänet teatterikouluun, vaikka yhdeksäs luokka oli vielä käymättä. Vuonna 1913 koettiinkin debyytti Kansallisteatterissa Minna Canthin Papin tyttäressä.

Teatterista löytyi myös Ruthin rakkaus, näyttelijä Jussi Snellman. Sibelius päivitteli aluksi rakastavaisten 18 vuoden ikäeroa, mutta jouluaaton aattona 1915 saatiin Ainolassa ihailla kihlasormuksia. Kihlajaisaikana Ruthille sattui onnettomuus, kun äksy Vilkku heitti hänet selästään. Kihlasormus katosi, ja aivotärähdyksen vuoksi Ruth menetti väliaikaisesti muistinsa ja käsityksen siitä, kenen kanssa hän oli kihloissa. Muisti palautui Ainolan sairasvuoteella nopeasti kaikkien helpotukseksi. Heinäkuussa 1916 muutama päivä ennen vihkitilaisuutta Ainolassa pidettiin "kuuliaisbaalit", joita Ruthin Katarina-sisko kuvaili päiväkirjassaan värikkäästi. Nuoren väen kerrotaan tanssineen ja tapelleen aamukuuteen. Häät pidettiin muutamia päiviä myöhemmin.

Ruth muutti pysyvästi Helsinkiin, mutta yhteys Ainolaan säilyi kiinteänä halki vuosikymmenten. Ainolassa vietettiin joulut, ja juuri Ruthin ja Jussin tehtävänä oli koristaa Ainolan joulukuusi. 

Lue Ruth Snellmanin muistoja Ainolasta.